måndag 8 juni 2009

Sandhamn Open

Hitills i år har alla tävlingar varit blåsiga tillställningar och Sandhamn Open var inget undantag.

20 båtar var anmälda i LYS klassen och vi var 3:e långsamaste båt.



Första starten för havsbanan gick i år på fredag kväll 21.00 vid fyren Svängen utanför Sandhamn. Vinden var omkring nord 10-12m/s. Första sträckningen var en läns ner till Almagrundet. Sjön var väldigt krabb vilket gjorde resan till en minst sagt intressant resa. Runt omkring oss såg vi båtar göra våldsamma broachar.
Vi valde att göra en tidig spinnakernedtagning och rundade Alma för en kryss upp mot Horsten. Nu hade vinden ökat ytterligare och vi satte botten rev. Trots den knepiga sjön och vindbyar på uppåt 20m/s så gick Naomi både högt och fort. Vi tog tidigt ett slag inåt land för att hitta lugnare sjö och fick på köpet ett medvrid. Vi kunde nu sträcka upp till Horsten, runda och sätta kurs mot Dämban.
Det var en lång läns med en vindvinkel på runt 100-120 grader. Vi slog ut revet men valde att vila spinnakern. Denna läns blev både snabb och bekväm och vi kunde pusta ut och ladda inför den kommande kryssen. Nu skulle vi upp 33nm till Södergrundan. Det blev en lång utmattande kryss men vi hade ändå bra fort och höjd. Nu hade det dock ljusnat och vi kunde se att vi vara mycket ensamma. De snabbare båtarna kunde skymtas i fjärran och samma sak gällde för de bakomvarande båtarna. Nu följde några kortare banben. Läns till Alma, bidevind till Prejaren och läns till Södergrundan(2).
Under den sista kryssen upp till Horsten började det mojna och vi kunde byta till genua 1. Drivet framåt blev nu mycket bättre och vi kunde runda och köra in mot målgång i Sandhamn.
Vi gick i mål omkring 12.00 och vi mycket nöjda med hur vi genomfört nattens hårda väder.

Vi blev något besvikna då vi såg att resultatlistan var i stort sett storlekslistan på båtar och vi låg på en 7:e plats. 7st båtar hade brutit under natten p.g.a mastbrott, roderhaveri, trasiga segel eller ren utmattning.



Efter en mycket skön natt vila var vi laddade för bankappsegling. Det var en perfekt jämn vind omkring 7 m/s och solen sken.
Första start var 11.00.
De två banracen genomförde vi mycket bra. Vi hade bra trim, körde taktiskt och manövrarna gick som smort. Vi seglade in på 3:e plats i båda racen vilket vi är nöjda med.

Tack vare de bra resultaten på banseglingarna slutade vi på en total 5:e plats vilket vi skall vara nöjda med. Självklart hade det varit roligare om vi det fanns fler båtar i vår storlek klass men det har varit en nyttig genomkörare inför Gotland Runt som blir nästa tävling för Naomi.

Inga kommentarer: